Filler er en samlebetegnelse på injeksjonsprodukter som «fyller opp» tapt volum under huden. Det finnes forskjellige typer fillere både når det gjelder produktnavn og egenskaper, samt hva de er laget av. Vi tilbyr ikke-permanent fillere, også kjent som Hyaluronsyre (HA).

HVA SKJER MED HUDEN NÅR VI BLIR ELDRE?

Når vi blir eldre senkes farten på cellefornyelsen, og tidens gang begynner å synes på huden. Med årene opplever de fleste at huden blir tørrere og mindre fast. Også blodsirkulasjonen blir dårligere etter hvert som årene går, noe som gjør at huden blir tynnere, mindre rosenrød og får større problemer med å reparere seg selv. Blodkar og pigmenteringer kan også bli mer synlige. I tillegg minsker fettproduksjonen, kollagenet og mengden hyaluronsyre, slik at huden mister sin tidligere fyldighet og får dermed tørrhetslinjer og mindre spenst. For å gjøre huden fyldig igjen, trenger den mer hyaluronsyre (Hyaluronic Acid/HA) for å binde ny fukt - en oppgave HA- fillere er designet for!

Det er individuelt når alderstegnene dukker opp. Gener påvirker hvordan huden endrer seg, men solens UV-stråler, for lite søvn, stress, røyking samt forurensning fremskynder aldringsprosessen.

HVA ER HA-FILLERE

HA (hyaluronsyre)-filler er en av de tryggeste og mest forutsigbare behandlingsformene når det gjelder injeksjonsbehandling. For å forstå hvorfor, må vi først vite hva hyaluronsyre er.

Hyaluronsyre (HA) er en ingrediens (sukkermolekyl) som finnes naturlig i kroppen. Hyaluronsyrens viktigste funksjon er å binde vann, og på denne måten gir hyaluronsyre både fukt og volum, samt bedrer transporten av næringsstoffer og blodsirkulasjon i blant annet huden.

Utfordringen med kroppens egen hyaluronsyre er at kroppen selv bryter den ned i løpet av tre døgn, og at den naturlige produksjonen avtar fra ca. 25 årsalderen. Når hyaluronsyremengden reduseres, blir huden tørr, rynkete og søkk kan oppstå.

Takket være bioteknisk forskning, kan hyaluronsyre, tilsvarende kroppens egen HA, fremstilles bakterielt i laboratorier, hvor det blir modifisert slik at det kan brukes som hudfiller. Å injisere HA-fillere kan derfor være en måte å tilbakestille tap av hyaluronsyre i huden, for den som søker en svært aktiv antiage-effekt. Effekten av en slik behandling er midlertidig, ettersom den injiserte hyaluronsyren brytes ned i takt med resten av hyaluronsyren i kroppen.

OMRÅDER SOM KAN BEHANDLES

HA-filler kan brukes til å glatte rynker, folder, ujevnheter eller arr i huden, samt forbedre hudens kvalitet og glød. Fillere kan også brukes til å øke volum eller forsterke kontur.

Områder som kan behandles er:

  • Lepper (leppekant, økt volum i leppene, korrigere asymmetri)

  • Hake (fyldigere, spissere eller bredere hake, spissere hake kan gi et smalere ansikt eller bredere hake kan gi et mer maskulint ansikt )

  • Kjevelinjer (definere & tydeliggjøre kjeveparti, erstatte tapt volum og form fra beinstruktur, stramme opp løs hud i nedre del av ansiktet)

  • Kinnbein/ kinn (definere & tydeligjøre kinnbein, erstatt søkk/mangel på volum i kinn, kan gi et “midt-ansiktsløft”)

  • Tear trough (søkk eller tapt volum under øyne)

  • Tinning (søkk eller tapt volum/fett i tinning som kan føre til at øyepartiet fremstår med utstående og overgangen fra panne/tinning til kinnbein kan oppleves mindre i balanse)

  • Nasolabiallinjer (tap av fett/volum som fører linjer fra nesevinge til munnvik)

  • Marionettlinjer (tap av fett/volum som fører til linjer fra munnvik til hake)

  • Overflatiske linjer (rundt munn, i kinn, panne, smilelinjer, linjer på hals, bryst etc)

  • Hender (tap av volum, fuktighet i huden)

VIKTIG FØR BEHANDLING

Det er alltid en risiko for å få blåmerker og hevelser ved injeksjonsbehandlinger, og noen områder er mer utsatt enn andre, for eksempel lepper. Her er noen anbefalinger til hva du kan gjøre før en injeksjonsbehandling for å redusere muligheten for blåmerker og hevelse.

SLUTT Å TA VISSE MEDISINER/KOSTTILSKUDD

Med mindre det er medisinsk nødvendig, anbefales det å avslutte å ta NSAID (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), samt fiskeolje-kosttilskudd, E-vitaminer, ingefær, hvitløk og ginseng 1-2 uker før behandlingen. Preparatene er blodfortynnende og hemmer koagulering, noe som kan øke risikoen for å utvikle blåmerker og hevelse etter injeksjonsbehandling.

KUTT UT ALKOLHOL

Unngå alkohol noen dager før en injeksjonsbehandling. Alkoholen tynner ut blodet og gjør deg mer utsatt for blåmerker og hevelse.

REDUSER SALTINNTAKET

Reduser saltinntaket 24 timer før avtale, spesielt hvis du tar en fillerbehandling. Filler er laget av hyaluronsyre som trekker til seg vann. Dermed kan det føre til at det behandlede området blir ytterlig hovent dagen etter behandlingen.

HVORDAN VIRKER BEHANDLINGEN?

Behandlingen starter med en analyse av f.eks ansiktet for å kunne vurdere hvor det anbefales å få injisert HA-filler. Deretter vil ansiktet ditt bli rengjort før HA-gelen blir injisert med en svært tynn nål i valgt område. Klinikkens HA-fillere er tilsatt lidokain, som er et bedøvende middel. Du vil derfor få en bedøvende og smertelindrende effekt utover i behandlingen og i tiden etterpå.

Selve prosedyren tar alt fra noen få minutter til inntil en time, alt avhengig av hvor stort område som skal behandles.

Effekten av filleren er umiddelbar, men best resultat kommer som regel etter ca. 2-3 uker, for da har fillermolekylene tiltrukket seg fuktigheten de trenger. Vanligvis er det ingen såkalt nedetid etter injeksjon med fillere, noe som betyr at du kan gå på jobb og drive med dine daglige aktiviteter rett etter behandlingen.

De første 12 timene etter behandling bør man ikke gni eller massere området som er behandlet.

Man bør også unngå å påføre sminke på området for å unngå irritasjon/inflammasjon i området. Dette gjelder også kremer som inneholder retinol, glykolsyre og eksfolieprodukter 24 til 48 timer etter behandling. Unngå også bruk av rensebørster, som kan bli for hardt for huden. De fleste fillere trenger minst to uker på å sette seg, det er derfor best å la huden få ro i denne perioden.

Du bør heller ikke ta badstue, trene/mosjonere, dusje i varmt vann 12 timer etter behandling, da eksponering for varme kan åpne blodårene og gjøre vondt verre etter injeksjon.

Varighet på ikke-permanente HA-fillere varierer fra person til person, men kommer også an på behandlingsområde, hvor dypt man setter filleren og type filler. Faktorer som alder, forbrenning og livsstil spiller også inn. En behandling varer normalt i 6-12 måneder, og med én etterbehandling kan effekten vare i inntil 18 måneder. Det anbefales derfor jevnlige "touch-up"-behandlinger i begynnelsen, da effekten vare lenger, og du vil sjeldnere ha behov for påfyll.

Hvor mange behandlinger som trengs for å oppnå ønsket resultat, er etter pasientens behov.

BIVIRKNINGER?

Ikke-animalske fillere er nærmest helt identisk til den som finnes i kroppen vår, hvor den gradvis brytes ned i cellene på en helt naturlig måte uten å danne giftige avfallsstoffer. Dette gjør at risikoen for bivirkninger som allergiske reaksjoner er svært lav. I tillegg er fillerne som Klinikk Birkeland bruker CE godkjent, noe som betyr om at de oppfyller de grunnleggende sikkerhetskrav som er gjeldene for Norge og Europa. Vi bruker også kun filler som er egnet for området som skal behandles.

Likevel finnes det risiko for enkelte bivirkninger ved injeksjon med fillere. Den mest vanlig bivirkningen er milde hevelser, ømhet og blåmerker i det behandlede området som ofte varer alt fra ett par dager opp til 14 dager.

Hevelsen etter leppebehandling og under øyne kan vare noe lenger, hvor enkelte opplever hevelse i vevet i cirka 1-2 uker, hvor leppene og området under øyne kan se noe ujevne ut i denne perioden. Det betyr at resultatet rett etter behandlingen ikke skal ses på som det endelige resultatet.

Andre typer kosmetiske bivirkninger som kan forekomme er innkapsling/klumper av filler, migrering av filler og Tyndall effekt (blåskjær i huden) hvor man kan se filleren gjennom tynn/skjør hud.

Mindre vanlig medisinske bivirkninger kan være lokale hudreaksjoner grunnet hypersensitivitet i behandlingsområdet, som kan føre til hevelse, kraftig rødme, svie, smerter og en sjelden gang betente klumper (granulom/noduler) og infeksjon.

Alvorlige bivirkninger er sjeldent, men kan også forekomme. Dette kan være sterke allergiske reaksjoner (oftest relatert til allergi/ømfintlighet mot lidokain eller hyaluronsyre) og iskemi/nekrose (tilstopping av en blodåre, utgjør ca. 1% promille). Det har også vært registret tilfeller av blindhet på verdensbasis (ikke Norge) knyttet til emboli (propp) av HA-filler i arterier (gjelder spes fillerbehandling i nese, panne og sinnarynke - mrk områder vi ikke utfører). Dette er særdeles sjelden bivirkning.
Ved mistanke om alvorlige bivirkninger (økende smerte, endring av hudfarge/blek etc) etter en fillerbehandling skal du ta kontakt med klinikken omgående på tlf 46702757. Utenfor åpningstid har vi en døgnåpen vakttelefon, tlfnr 48480700 hvor du kan ringe ved medisinske spørsmål etter en behandling.

HA-fillere er reverserbart, da det finnes en motgift som bryter ned kunstig hyaluronsyre ved hydrolyse. Legemiddelet hyaluronidase brukes ved akutte hendelser og for å løse opp fillere grunnet overdosering, feildosering eller migrasjon av filler. Det er kun leger, tannleger og sykepleiere med skriftlig attest fra lege som kan utføre denne reverserende prosedyren.

HVEM BØR IKKE BRUKE HA-FILLERE

De aller fleste kan gjennomføre en fillerbehandling. Noen grupper skal imidlertid avstå fra behandling.

Dette er blant annet:

  • Gravide eller ammende kvinner

  • Personer med kroppsdysmorfisk lidelse (forvrengt syn på hvordan du ser ut)

  • Personer som har en nevrologisk sykdom (Myasthenia Gravis, Bells palsy, Guillan Barre, MS, ALS) og enkelte autoimmune sykdommer

  • Personer med blødersykdom. Forsiktighetsregler skal også tas av personer som går på blodfortynnende medisiner (Marevan og NOACS). Lege må vurdere helsetilstanden i hvert tilfelle og om HA-filler er kontraindisert for personen.

  • Personer som er allergiske mot HA-fillere eller hyaluronidase. Kjent allergi mot lidokain er også nødvendig å opplyse opp om da det kan brukes filler uten lidokain.

  • Personer som har en infeksjon i kroppen eller en betennelse i området som skal behandles

  • Personer med nedsatt immunforsvar eller som får immundempende behandling.

  • Personer som får medisinsk behandling for kreft + periode 6 mnd etter sist cellegiftkur

  • Personer under 18 år

Denne listen er ikke uttømmende, hvor det kan være problemstillinger knyttet til fysisk og psykisk helse som taler i mot å ta en hudbehandling. Før en ev. behandling eller konsultasjon, får man tilsendt en sms med en link til et helsedeklarsjonsskjema. Dette skjema er særdeles viktig at man svarer ærlig og fullstendig på, da opplysningene man oppgir er helt avgjørende for om en hudbehandling kan være helsemessige forsvarlig for kunde.