Leppefiller volum og kontur

Det er en utbredt misoppfatning at filler i leppen hovedsakelig benyttes av unge jenter som ønsker store lepper. Denne gruppen er svært underrepresentert ved hudklinikker i Norge - men ettersom resultatet er godt synlig, legger man gjerne godt merke til den lille prosenten.

Majoriteten av kunder som har fått filler i leppen, er mennesker i alle aldre og fasonger som har et naturlig og flott resultat. Dermed legger ikke andre merke til behandlingen - noe som kan gi et forvridd bilde av leppebehandling med filler.

HVA ER HA-FILLERE?

Hyaluronsyrebaserte filler er en av de mest tryggeste og forutsigbare behandlingsformen når det gjelder injeksjonsbehandling. For å forstå hvorfor, må vi først vite hva hyaluronsyre (HA) er.

Hyaluronsyre (HA) er en ingrediens (sukkermolekyl) som finnes naturlig i kroppen. Hyaluronsyrens viktigste funksjon er å binde vann, og på denne måten gir hyaluronsyre både fukt og volum, samt bedrer transporten av næringsstoffer og blodsirkulasjon i blant annet huden.

Utfordringen med kroppens egen hyaluronsyre er at kroppen selv bryter den ned i løpet av tre døgn, og at den naturlige produksjonen avtar fra ca. 25 års alderen. Når hyaluronsyremengden reduseres i leppene, kan de med tiden bli tørrere, mindre og miste sin opprinnelige fasong.

Takke være bioteknisk forskning, kan hyaluronsyre, tilsvarende kroppens eget HA, fremstilles bakeritelt i laboratorier, hvor det blir modifisert slik at det kan brukes som hudfiller. Å injisere HA-fillere kan derfor være en måte å midlertidig tilbakestille tap av hyaluronsyre i leppene, for den som f.eks søker en svært aktiv antiage-effekt . Effekten av en slik behandling er midlertidig, ettersom den injiserte hyaluronsyren brytes ned i takt med resten av hyaluronsyren i kroppen.

BEHANDLINGENS FORMÅL

Det er mange personer som synes at leppene er for smale og ønsker litt mer fylde. Men leppebehandling handler ikke kun om gi volum, da behandlinger som fremhever leppekanten, retter opp skjevheter/asymmetri eller endrer leppeformen også er svært populære behandlinger. Å endre leppeform er utbredt behandling hos eldre personer som gjerne ønsker gjenopprette sin opprinnelige leppeform, da de fleste får tynnere og mindre definerte lepper med alderen. Fillere er også effektiv om man vil gi munnvikene et lite løft oppover eller redusere små fine linjer rundt munnen.

Det er også mulig å behandle tørre lepper med filler, da HA-filler er med på å stimulere leppenes evne til å produsere fukt, noe som igjen bedrer fuktighetbalansen i leppene på lengre sikt - men gir ingen volumendring.

VIKTIG FØR BEHANDLING

Det er alltid en risiko for å få blåmerker og hevelser ved injeksjonsbehandlinger, og noen områder er mer utsatt enn andre, for eksempel lepper. Her er noen anbefalinger til hva du kan gjøre før en injeksjonsbehandling for å redusere muligheten for blåmerker og hevelse.

SLUTT Å TA VISSE MEDISINER/KOSTTILSKUDD

Med mindre det er medisinsk nødvendig, anbefales det å avslutte å ta NSAID (ikke-steroide antiinflammatoriske midler), samt fiskeolje-kosttilskudd, E-vitaminer, ingefær, hvitløk og ginseng 1-2 uker før behandlingen. Preparatene er blodfortynnende og hemmer koagulering, noe som kan øke risikoen for å utvikle blåmerker og hevelse etter injeksjonsbehandling.

KUTT UT ALKOLHOL

Unngå alkohol noen dager før en injeksjonsbehandling. Alkoholen tynner ut blodet og gjør deg mer utsatt for blåmerker og hevelse.

REDUSER SALTINNTAKET

Reduser saltinntaket 24 timer før avtale, spesielt hvis du tar en fillerbehandling. Filler er laget av hyaluronsyre som trekker til seg vann. Dermed kan det føre til at det behandlede området blir ytterlig hovent dagen etter behandlingen.

HVORDAN VIRKER BEHANDLINGEN?

Først vil leppene bli rengjort før HA-gelen blir injisert med en svært tynn nål. Klinikkens HA-fillere er tilsatt lidokain, som er et bedøvende middel. Du vil derfor få en bedøvende og smertelindrende effekt utover i behandlingen og i tiden etterpå. Det er også mulig å få bedøvelsekrem i tillegg.

Selve prosedyren tar ca. 30 min. Resultatet av en leppebehandling er synlig rett etter behandlingen, men leppene vil være litt hoven i noen dager. Omtrent 2-3 uke etter behandling kan man forvente å se det endelige resultatet

De første 12 timene etter behandling bør man ikke gni eller massere området som er behandlet.

Man bør også unngå å påføre sminke på området for å unngå irritasjon/inflammasjon i området. Dette gjelder også kremer som inneholder retinol, glykolsyre og eksfolieprodukter 24 til 48 timer etter behandling. Unngå også bruk av rensebørster, som kan bli for hardt for huden. De fleste fillere trenger minst to uker på å sette seg, det er derfor best å la huden få ro i denne perioden.

Du bør heller ikke ta badstue, trene/mosjonere, dusje i varmt vann 12 timer etter behandling, da eksponering for varme kan åpne blodårene og gjøre vondt verre etter injeksjon.

Varighet på ikke-permenentere HA-fillere varierer fra person til person, da faktorer som alder, forbrenning og livsstil spiller inn. En behandling i leppen varer normalt i ca 4-6 måneder, da dette er et område med mye blodforsyning og bevegelser, noe som gjør at filleren forsvinner litt raskere i leppene enn andre områder i ansiktet. En etterbehandling før filleren har gått helt ut, gjør at effekten vare lenger og du vil sjeldnere ha behov for påfyll.

Hvor mange behandlinger som trengs for å oppnå ønsket resultat er etter pasientens behov, da det kan ta tid å bygge opp et naturlig og pent volum i leppene.

BIVIRKNINGER?

Ikke-animalsk fillere er nærmest helt identisk til den som finnes i kroppen vår, hvor den gradvis brytes ned i cellene på en helt naturlig måte uten å danne giftige avfallsstoffer. Dette gjør at risikoen for bivirkninger som allergiske reaksjoner er svært lav. I tillegg er fillerne som Klinikk Birkeland bruker CE godkjent, noe som betyr om at de oppfyller de grunnleggende sikkerhetskrav som er gjeldene for Norge og Europa.

Likevel finnes det risiko for enkelte bivirkninger ved injeksjon med fillere. Den mest vanlig bivirkningen er milde hevelser ømhet og blåmerker i det behandlede området. Bivirkningene er forbigående og vil som oftest forsvinne innen 7-10 dager etter behandlingen. Asymmetri, migrering av filler og klumdannelser er også uønskede hendelser som også kan forekomme. Kraftigere bivirkninger og uønskede hendelser fra fillerinjeksjoner er sjeldne men kan forekomme som f.eks infeksjoner, allergiske reaksjoner etc. Sannsynligheten for iskemi (tilstopping helt/delvis av en blodåre) er liten.

HA-fillere er i de fleste tilfeller reverserbart, da det finnes en motgift som bryter ned kunstig hyaluronsyre ved hydrolyse. Legemiddelet hyaluronidase brukes ved akutte hendelser og for å løse opp fillere grunnet overdosering eller feildosering. Det er kun leger, tannleger og sykepleiere med skriftlig attest fra lege som kan utføre denne reverserende prosedyren.

HVEM BØR IKKE BRUKE HA-FILLERE

De aller fleste kan gjennomføre en fillerbehandling. Noen grupper skal imidlertid avstå fra behandling.

Dette er blant annet:

  • Gravide eller ammende kvinner

  • Personer med kroppsdysmorfisk lidelse (forvrengt syn på hvordan du ser ut)

  • Personer som har en nevrologisk sykdom (Myasthenia Gravis, Bells palsy, Guillan Barre, MS, ALS) og enkelte autoimmune sykdommer

  • Personer med blødersykdom. Forsiktighetsregler skal også tas av personer som går på blodfortynnende medisiner (Marevan og NOACS). Lege må vurdere helsetilstanden i hvert tilfelle og om HA-filler er kontraindisert for personen.

  • Personer som er allergiske mot HA-fillere eller hyaluronidase. Kjent allergi mot lidokain er også nødvendig å opplyse opp om da det kan brukes filler uten lidokain.

  • Personer som har en infeksjon i området som skal behandles

  • Personer som får medisinsk behandling for kreft